flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Ale… czy Święta Wielkanocne mogłyby odbyć się bez cudnego w całej swojej prostocie mazurka? Oczywiście że nie! To on zajmuje honorowe miejsce na naszych suto zastawionych stołach.

Mazurek wielkanocny to tradycyjne polskie ciasto. Bogato zdobione lukrem i bakaliami, które widniejąc na powierzchni ciasta mają nawiązywać do zdobionych tureckich dywanów ponieważ najprawdopodobniej mazurek przywędrował do nas z Turcji a jako pierwsze w Polsce zajęły się jego pieczeniem kobiety mieszkające na Mazowszu.

A dlaczego mazurki wypieka się właśnie na Święta Wielkanocne? Słodkie ciasto ma być nagrodą po trwającym 40 dni Wielkim Poście.

Wiemy już, że mazurki wielkanocne z pewnością zagoszczą na wielu polskich stołach; nie tylko naszych uczestników, którzy bardzo przyłożyli się do wykonania tego pysznego ciasta. A ich kreatywność i umiejętności możemy podziwiać tutaj…

Zdrowych i pogodnych Świąt.

 

Instruktor praktycznej nauki zawodu

IMG_20230328_094353.jpgIMG_20230329_113446.jpgIMG_20230329_114513.jpgIMG_20230330_095936.jpgIMG_20230331_114335.jpgIMG_20230331_114338.jpgIMG_20230329_113459.jpgIMG_20230331_102706.jpgIMG_20230327_135545.jpgIMG_20230331_120923.jpg

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.