flaga Ukrainy
  • Kontrast strony
Dzień Cukiernika – dlaczego warto wybrać ten zawód?
Pasja rodzi się często już w dzieciństwie, podczas prostych zajęć domowych, w przypadku cukiernika np. wspólnych wypieków z mamą czy babcią. Może także budzić się się w toku edukacji zawodowej pod okiem charyzmatycznego instruktora lub rozwijać na różnych innych etapach życia nawet dorosłego.Cukiernik to zawód, który dostarcza satysfakcji oraz daje ogromne pole do popisu, jeśli tylko są do tego odpowiednie chęci. Jest to także ceniona profesja w branży spożywczej. Przedstawiciel tego zawodu zajmuje się szeroko pojętym pieczeniem i przygotowywaniem ciast, ciasteczek oraz deserów. Istnieje przytym wiele sprcjalizacji. Cukiernicy  często pracują w zespole, dlatego ważna jest umiejętność współpracy, a także zamiłowanie do porządku i ogromna cierpliwość do tak precyzyjnych zadań. Istotny jest zmysł estetyczny, przydatny zwłaszcza przy wykańczaniu i dekorowaniu wypieków. Talent do pieczenia to jedno, preferowane są u cukiernika takie cechy jak rzetelność, dokładność, kreatywność, dobra organizacja czasu.Kształcenie się na cukiernika warto już planować na etapie wyboru szkoły średniej. Wówczas można decydować pomiędzy technikum a szkołą zawodową, w której posiąść zawód uda się od podstaw kończąc ze stopniem czeladnika. Teorię uzupełniają zajęcia praktycznej nauki zawodu co daje okazję poznania wszystkich etapów pracy, rozpoczynając od przygotowywania składników, po wykończenie deserów.   Osoby poszukujące zatrudnienia w zawodzie cukiernika mogą aplikować do różnego rodzaju zakładów przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie na skalę przemysłową. Miejsca pracy czekają również w prywatnych ciastkarniach i cukierniach, można także rozważyć założenie własnej działalności gospodarczej.W MCK Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy przyuczający się do zawodu cukiernika młodzi ludzie są zdolni i ujawniają wiele talentów, co szczególnie cieszy przy współpracy z doradcą zawodowym i pośrednikiem pracy.W dniu 15 marca obchodzony jest Dzień Cukiernika, dlatego życzymy młodzieży kształcącej się w tym kierunku wytrwałości i sukcesów zawodowych.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.