
Po egzaminie ósmoklasisty przyszedł czas na egzaminy zawodowe dla młodzieży z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie, które właśnie się rozpoczęły. Swoją wiedzę i umiejętności praktyczne będą sprawdzali uczniowie z III klas szkoły branżowej I stopnia w takich zawodach, jak: kucharz, stolarz i fryzjer. Wszystko musi się odbywać zgodnie z zachowaniem reżimu sanitarno-higienicznego.
Pandemia koronawirusa na szczęście nie pokrzyżowała planów uczniom, którzy w tym roku kończą szkołę branżową I stopnia i przy zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa mogą zdawać egzamin będący warunkiem ukończenia przez nich szkoły. Pierwszym etapem było sprawdzenie wiedzy teoretycznej i to zadanie podopieczni placówki mają już za sobą.
- Pozytywne zdanie egzaminu pozwoli naszym uczniom na zdobycie certyfikatu kwalifikacji zawodowej i tym samym legitymowanie się wykształceniem zawodowym . Jest to uwieńczenie ich trzyletniego etapu nauki zawodu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby kontynuowali dalszą naukę i zdobywali wyższe kwalifikacje. - wyjaśnia Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum.
Egzaminy są zdawane przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną z Poznania.
- Po części teoretycznej uczniowie musza się wykazać wiedzą z części praktycznej. W zależności od zawodu- zadanie będzie polegało na przykład na przygotowaniu konkretnej fryzury, mebla czy potrawy. - dodaje Paweł Pawlak, kierownik Warsztatów Szkoleniowych w CKiW.
Przed egzaminem zawodowym podopieczni pleszewskiego Centrum skorzystali z konsultacji, podczas których mogli dowiedzieć się m.in., jak wygląda w teorii i praktyce egzamin i jakich zasad należy przestrzegać, aby zachować reżim sanitarny.