flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Dziś, z okazji Tłustego Czwartku, wychowankowie Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy-Jabłonce, filia w Jabłonce, wzięli udział w praktycznych zajęciach kulinarnych, podczas których przygotowywali tradycyjne pączki. Pod okiem instruktorów młodzież poznawała sekrety wypieku tych słodkości, od wyrabiania ciasta drożdżowego, przez formowanie i nadziewanie, aż po smażenie na głębokim tłuszczu. Przygotowanie pączków rozpoczęło się już od samego rana od sporządzenia rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, cukru i odrobiny mąki. Po wyrośnięciu, rozczyn został połączony z przesianą mąką, ubitymi żółtkami z cukrem, roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Całość była starannie wyrabiana, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie ciasto pozostawiono do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po odpowiednim wyrośnięciu, ciasto zostało rozwałkowane i podzielone na krążki. Na środek każdego z nich nakładano łyżeczkę gęstej marmolady, po czym zlepiano brzegi, formując kuliste pączki. Uformowane pączki ponownie odstawiono do wyrośnięcia. Smażenie zaś odbywało się w głębokim tłuszczu o odpowiedniej temperaturze, co zapewniło równomierne zrumienienie i charakterystyczną jasną obwódkę wokół pączka. Po usmażeniu, pączki odkładano na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, a następnie dekorowano lukrem i skórką pomarańczową. Dzięki takim zajęciom praktycznym młodzież nie tylko kultywuje polskie tradycje kulinarne, ale także doskonali swoje umiejętności zawodowe, co z pewnością zaowocuje w ich przyszłej karierze.

Dzisiejsze pączusie były przepyszne
Adam Czerwień

pączki7.jpgpączki10.jpgpączki2.jpg

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.