
Początek wiosny w jarosławskich szkołach jest dniem, kiedy przyszli absolwenci szkół podstawowych mogą zobaczyć „od środka” wymarzoną szkołę ponadpodstawową i poznać interesujące ich kierunki kształcenia. Dni otwarte w placówkach oświatowych mają za zadanie pomóc rodzicom i uczniom w podjęciu decyzji.
Dzień otwarty odbył się również w Zespole Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu, w której kształcą się uczestnicy 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu. Była to świetna okazja do rozmów oraz udziału w ciekawych pokazach i prezentacjach. Można było skorzystać z degustacji potraw przygotowanych przez uczniów kształcących się m. in. w zawodzie kucharz i cukiernik oraz sprawdzić swoje siły w konkursach tematycznych.
Wydarzenie to było również okazją do zaprezentowania usług, jakie świadczą kadra rozwoju zawodowego jarosławskiego Młodzieżowego Centrum Kariery Jarosław, kadra 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu oraz pośrednik pracy w przemyskim Młodzieżowym Biurze Pracy. Pracownicy zachęcali do nauki w strukturach OHP oraz informowali o zaletach odbywania praktycznej nauki zawodu u pracodawców zewnętrznych.
Ponadto, w ramach trwającej kampanii „30 lat EURES – Godna praca w całej Europie”, zainteresowani dowiedzieli się jak funkcjonuje sieć EURES i jak bezpiecznie poruszać się po europejskim rynku pracy. Dowiedzieli się również o możliwości podjęcia pracy stałej lub sezonowej w dowolnym miejscu w Europie.
Każdy zainteresowany otrzymał pakiet szczegółowych informacji dotyczący usług świadczonych w Ochotniczych Hufcach Pracy.
Tekst i zdjęcia: Barbara Wojtowicz – doradca zawodowy MCK Jarosław, Bożena Szczupak – pośrednik pracy MCK Jarosław