
„Darzbór” to tradycyjne powitanie myśliwych i leśników, którzy witają się, żegnają się lub życzą sobie powodzenia i znaczy „niech cię bór obdarza, niech przynosi ci dary”. I takie dary od naszych przyjaciół trafiły do naszych uczestników między innymi w Zespole Szkół nr 2 w Dzierżoniowie w dniu 8 stycznia. Wydarzenie było nadzwyczajne. Zajęcia odbyły się z wybraną grupą kucharzy, na których młodzież nauczyła się rozbierać dzika zgodnie z zasadą „zero waste” oraz przygotowywać potrawy z dziczyzny (burgery, gulasz i pasztet). Wszystko to odbyło się pod okiem „Dzikiego Szefa” właściciela restauracji Pana Jakuba Wolskiego. Świeżą dziczyznę dostarczyły koła Łowieckie „Sokół” i „Bażant”, a Pan Łowczy Okręgu Polskiego Związku Łowieckiego w Wałbrzychu Piotr Gąsior wraz z myśliwymi z okolicznych kół kibicowali mistrzowi i naszym uczestnikom warsztatów. Wszystko było perfekcyjnie wykonane i jeszcze lepiej smakowało. Piękne i unikatowe warsztaty, ponieważ tylko dzięki prelegentom i zarazem darczyńcom i ich hojności (dostarczenia szlachetnego mięsa dostarczonego przez cyt. J. Wolski „Świętego Huberta podczas szumiącej kniei..”), zajęcia mogły się odbyć, dziękujemy.
Tekst: Magdalena Kapuścińska- Janek -wychowawca 1-7 Hufca Pracy w Dzierżoniowie
Zdjęcia: Jadwiga Hajduk-Stalica – Komendant Hufca Pracy w Dzierżoniowie
Na zdjęciach uczestnicy podczas warsztatów kulinarnych z dziczyzny z Panem Jakubem Wolskim i myśliwymi