flaga Ukrainy
  • Kontrast strony
Dzień placków zaliczony!

Dnia 13 listopada przypada jedno z najsmaczniejszych świąt, ponieważ są to obchody Dnia placków ziemniaczanych. Jest to potrawa i przysmak naszego dzieciństwa. Przepis na placki jest prosty. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, dodać jajko, mąkę, sól i cebulę. Całość formuje się w placki i smaży na złoty kolor. Tak powstaje proste i pyszne danie. Placki powinny być chrupiące i aromatyczne. Dodatki zależą od preferencji. Niektórzy jedzą je na słono z gulaszem, inni na słodko. Można je podawać z mięsem, gulaszem, sosem grzybowym, gzikiem, śmietaną i cukrem. Placki to klasyka kuchni polskiej. W ten dzień uczestnicy dzierżoniowskiego Hufca Pracy przygotowali przepyszne placki ziemniaczane po węgiersku. Po zakończonych zajęciach była uczta i smakowanie potraw. Tak uczciliśmy to święto.

Tekst: Magdalena Kapuścińska-Janek- wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów
Zdjęcia : Jadwiga Hajduk-Stalica- Komendant 1-7 HP w Dzierżoniowie

Na zdjęciach: dzieła uczestników HP Dzierżoniów czyli placki ziemniaczane upieczone z okazji Dnia placków ziemniaczanych

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.