
Dnia 13 listopada przypada jedno z najsmaczniejszych świąt, ponieważ są to obchody Dnia placków ziemniaczanych. Jest to potrawa i przysmak naszego dzieciństwa. Przepis na placki jest prosty. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, dodać jajko, mąkę, sól i cebulę. Całość formuje się w placki i smaży na złoty kolor. Tak powstaje proste i pyszne danie. Placki powinny być chrupiące i aromatyczne. Dodatki zależą od preferencji. Niektórzy jedzą je na słono z gulaszem, inni na słodko. Można je podawać z mięsem, gulaszem, sosem grzybowym, gzikiem, śmietaną i cukrem. Placki to klasyka kuchni polskiej. W ten dzień uczestnicy dzierżoniowskiego Hufca Pracy przygotowali przepyszne placki ziemniaczane po węgiersku. Po zakończonych zajęciach była uczta i smakowanie potraw. Tak uczciliśmy to święto.
Tekst: Magdalena Kapuścińska-Janek- wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów
Zdjęcia : Jadwiga Hajduk-Stalica- Komendant 1-7 HP w Dzierżoniowie
Na zdjęciach: dzieła uczestników HP Dzierżoniów czyli placki ziemniaczane upieczone z okazji Dnia placków ziemniaczanych