
Ekologiczne uprawy, zdrowa żywność są gwarancją zdrowia. Czym jest uprawa żywności ekologicznej i na czym polega, jak zadbać o właściwe odżywianie oraz jakie społeczeństwo ponosi konsekwencje spożywając niezdrową żywność, często przez działalność człowieka skażoną różnego typu zanieczyszczeniami. Omówiono też problem zagrożeń płynących z braku aktywności fizycznej współczesnego człowieka, uzależnień od nowoczesnych środków typu komórka, internet itp. W zdrowym ciele zdrowy duch. Na zdrowie składa się wiele czynników, ale jednym z nich jest wybór żywności, aktywność fizyczna, o której rozmawialiśmy na zajęciach z młodzieżą dzierżoniowskiego hufca. Grupa uczestników została wyłoniona spośród uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, więc zdobyta w trakcie programu wiedza zaprocentuje w ich życiu zawodowym.
Tekst: Agnieszka Bogucka – wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów Zdjęcia: Jadwiga Hajduk-Stalica – Komendant Hufca Pracy w Dzierżoniowie
Na zdjęciach : uczestnicy programu podczas oglądania podcastów na temat ekologicznej uprawy żywności