
W dniu 19.03.2024r., młodzież z 1-13 Hufca Pracy w Przemkowie brała udział w konkursie „Sprawny w zawodzie – kucharz” i „Sprawny w zawodzie – fryzjer” zorganizowany w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Ząbkowicach Śląskich. Jednym z celów konkursu jest przygotowanie młodzieży do egzaminu zawodowego, który już niebawem przed nimi. Konkurs tak jak egzamin składał się z dwóch części. Pierwsza część teoretyczna, która otwierała konkurs polegała na napisaniu testu wiedzy. Przeznaczony czas wynosił 60 min. Po części teoretycznej nastąpiła dla wielu ciekawsza część praktyczna, która wywołała wśród uczestników konkursu duże emocje i wrażenia. Wcześniej znane zadanie dla fryzjerów polegało na wykonaniu warkocza z motywem kwiatowym. Wykonane fryzury świetnie odzwierciedlały kreatywność, pomysłowość i umiejętności manualne autorów wykonanych przeplatanek. Wszystkie fryzury były piękne a poziom umiejętności wysoki. Kucharze swoje zadanie poznali dopiero po zajęciu wcześniej wylosowanego numeru stanowiska oraz po oficjalnym otwarciu części praktycznej. Kucharze musieli przygotować naleśniki ze szpinakiem i serem, sos pomidorowy i surówkę z zielonego ogórka. Wśród potraw konkursowych znalazły się dania szczególnie wyróżniające się smakiem i wizualnym, estetycznym podaniem dania. Wszystko to świadczy o zdobytych umiejętnościach podczas całego cyklu kształcenia oraz zaangażowania na zajęciach praktycznej nauki zawodu. Konkurs „Sprawny w zawodzie” jest szczególny, bo dotyczy zajęć praktycznych i wybranych przez młodzież profesji. Komisja konkursowa po sprawdzeniu testów i podliczeniu punktów za cześć praktyczną wyłoniła najlepszych kucharzy i fryzjerów. A najlepsi wezmą udział w ostatnim ogólnopolskim etapie konkursu w Gołdapi. Uczestnikom, którzy zajęli pierwsze miejsca ogromnie gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszych zmaganiach. Młodzież wraz z kadrą 1-13 Hufca Pracy w Przemkowie trzymamy kciuki za Was. Powodzenia!
Tekst i zdjęcia: Monika Widera wychowawca
Zdjęcie nr 1. Emilka i Oliwka podczas przygotowań do części praktycznej konkursu.
Zdjęcie nr 2 i 3. Uczestniczki 1-13 HP Przemków podczas odebrania dyplomu i upominku za udział w konkursie.
Zdjęcie nr 4. Wspólne zdjęcie z grupy kucharzy.