
11 stycznia w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących odbyły się eliminację do ogólnopolskiego konkursu pt. Bitwa na drobiowe smaki. Jest to konkurs kulinarny adresowany do uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Ma on na celu : - zmotywowanie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych - zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej - zademonstrowanie oryginalnych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego - obalenie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego. Do reprezentacji szkoły wybrana została jedna z uczestniczek naszego hufca Wiktoria, która wspólnie z koleżanką przygotowała krem z dyni, ozdobiony kawałkami smażonego kurczaka oraz pierś drobiową wypełnioną serem mozzarella i pomidorami suszonymi, z ziemniaczanym puree i surówką. Komendant naszego hufca została poproszona o skosztowanie przygotowanych dań, wszystkie były pyszne. Trzymamy mocno kciuki za naszą kochaną Wikę.
Tekst : Małgorzata Żółtowska – Dzierzbińska
Zdjęcia : strona ZSZiO
Opis zdjęć :
- 1,2 – reprezentacja
- 3 - potrawa konkursowa