
Dziś odbył się już ostatnie zajęcia w ramach programu „Nie wyrzucaj — wykorzystaj! — bądź EKO w szkole i na praktykach”. Wzięło w nim udział 10 naszych uczestników, którzy poznali zasady zdrowego żywienie. Pracując w dwóch grupach wspólnie tworzyli piramidę zdrowego żywienia umieszczając odpowiednie produkty na poszczególnych piętrach. Młodzież zaprezentowała efekty swojej pracy szczerze opowiadali o swoich nawykach żywieniowych – przedstawioną swój codzienny talerz śniadaniowy – odbiegający odrobinę od zdrowego żywienia. Ale śmiało można powiedzieć nie jest źle! Różnorodność posiłków, zachowanie równowagi. Pokazało to, że uczestnicy dobrze przyswoili zasady doboru produktów w codziennej żywieniu – potrafią wymienić produkty zalecane jak równie te których powinni unikać. Każdy uczestnik programu „Nie wyrzucaj — wykorzystaj! — bądź EKO w szkole i na praktykach” otrzymał piękny worek OHPysznie. Młodzież stwierdziła jednogłośnie to woreczek na chleb – dzięki niemu pieczywo będzie dłużej świeże a co najważniejsza chrupiące.
Tekst Zofia Świerszcz- komendant 1-2 HP Góra
Zdjęcia Dagmara Hanczyn st. wychowawca 1-2 HP Góra