
18 października 2024 r. rozpoczęło się szkolenie zawodowe pn. „Barman z elementami małej gastronomii” zorganizowane przez specjalistę do spraw rozwoju zawodowego z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Legnicy. W szkoleniu biorą udział uczestnicy 1-1 Hufca Pracy z Legnicy oraz klienci zewnętrzni z powiatu legnickiego w wieku od 18 do 25 lat dla których umiejętności w zakresie przewidzianym dla tego zawodu zostały zdiagnozowane przez doradcę zawodowego oraz specjalistę ds. rozwoju zawodowego i są niezbędne dla dalszego kształtowania indywidualnej ścieżki rozwoju zawodowego uczestników kursu. Kurs obejmuje wiedzę z zakresu historii barmaństwa, technik miksowania drinków, zarządzania barem oraz zaawansowanych technik molekularnych. Podczas 80- cio godzinnego kursu uczestnicy nabędą umiejętności tworzenia i prezentacji koktajli, odpowiedzialnego serwowania alkoholu oraz technik dekorowania drinków. Ponadto zapoznają się z organizacją i techniką obsługi przyjęć okolicznościowych, bankietów i imprez cateringowych, dekoracją stołów i układaniem zastawy stołowej, asortymentem, techniką miksowania i tworzenia własnych receptur sporządzania cocktaili, napojów firmowych, kawy, herbaty. „Barman z elementami małej gastronomii” to kurs dla osób, które chcą poszerzyć zakres własnych kompetencji o wiedzę dostępną profesjonalistom, tak, by ich przyszłe potencjalne miejsce pracy stało się stabilnym źródłem utrzymania oraz satysfakcji zawodowej.
Tekst, zdjęcia: Agata Kołba – specj. ds. rozwoju zawodowego CEiPM OHP w Legnicy
- uczestnicy kursu