
W dniu 28.03.2023r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich przeprowadzone zostały wojewódzkie etapy kolejnych edycji konkursu „Sprawny w zawodzie – kucharz i fryzjer - 2023”. Organizatorem konkursu była Dolnośląska Wojewódzka Komenda OHP wraz z Ośrodkiem Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich. W tym roku Hufiec Pracy 1-63 w Strzelinie reprezentowała Daria Zaitseva, która uczy się zawodu kucharz. Do zmagań konkursowych przystąpiło siedmioro przyszłych adeptów fryzjerstwa i ośmiu kucharzy z różnych jednostek organizacyjnych DWK OHP. Zadaniem uczestników przedsięwzięcia było rozwiązanie testu teoretycznego oraz w części praktycznej zaprezentowanie swoich umiejętności w danym zawodzie - w przypadku kucharzy obejmowało przygotowanie piersi z kurczaka w sosie paprykowym, kopytek szpinakowych oraz surówki z kapusty pekińskiej. Jesteśmy niezmiernie dumni z naszej uczestniczki, która po podsumowaniu punktacji z części teoretycznej i praktycznej zajęła I miejsce i tym samym będzie jednym z reprezentantów Województwa Dolnośląskiego podczas ogólnopolskiego etapu konkursu w zawodzie kucharz, który odbędzie się w dniach 16-19.05.2023 r. w Centrum Kształcenia i Wychowania w Gołdapi. Mamy nadzieję, że udział w konkursie nie tylko pozwoli jeszcze lepiej przygotować się do czekającego ją egzaminu zawodowego, ale także stanie się wspaniałym doświadczeniem. Serdecznie dziękujemy organizatorom za wspaniałą atmosferę oraz serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom osiągniętych wyników.
Autor: Katarzyna Wachowska, komendant HP 1-63 w Strzelinie
Zdjęcia: Katarzyna Wachowska, komendant HP 1-63 w Strzelinie
zdj. 1 Pamiątkowe zdjęcie uczestników konkursu Sprawny w zawodzie kucharz i fryzjer
zdj. 2 Uczestnicy konkursu podczas części teoretycznej.
zdj. 3 Dariia-uczestniczka HP 1-63 w Strzelinie.
zdj. 4 Młodzież startująca w konkursie w zawodzie kucharz.
Zdj. 5 Dariia laureatka I miejsca w zawodzie kucharz z p.Dariuszem Mikosą – zastępcą komendant DWK OHP, p. Moniką Skrzydło – kierownik Kształcenia i Wychowania i p. Justyna Sobaś głównym spec. ds. szkolenia ogólnego i zawodowego.
zdj. 6 Uczestnicy konkursu podczas części praktycznej w zawodzie kucharz.