
To już kolejna część hufcowego programu profilaktycznego. W dniu dzisiejszym młodzież rozwiązywała krzyżówkę o tematyce zdrowego odżywiania. Hasła w krzyżówce zawierały ważne informacje dotyczące konsekwencji niedoboru witamin, składników, których niski poziom może prowadzić do wielu zaburzeń oraz chorób. Uczestnicy dowiedzieli się jak ważny jest odpowiedni dobór produktów w naszej diecie oraz jak ich jakość wpływa na nasze codzienne życie. W trakcie rozwiązywania krzyżówki został poruszony także temat fast-foodów, które są obecnie problemem zarówno wśród młodzieży jak i dorosłych. Dodatkowo dużym zagrożeniem dla zdrowia jest także cukier, który jest nadmiernie stosowany w produktach żywnościowych. Badania pokazują, że najwięcej chorób powoduje nadmierne spożywanie cukru zarówno w posiłkach jak i napojach. Istotą programu jest zwrócenie uwagi na dobre nawyki pro-zdrowotne oraz propagowanie zdrowego aktywnego stylu życia. Jeśli młodzież od początku będzie się zdrowo odżywiała i uprawiała sport to w przyszłości zmniejszy ryzyko lub uniknie wielu chorób np. układu krążenia, cukrzycy. Zachęcamy uczestników do zwrócenia szczególnej uwagi na to co znajduje się w waszej codziennej diecie.
Opracowanie: Barbara Mazur wychowawca 1-23 HP Polkowice
Zdjęcia: Barbara Mazur wychowawca 1-23 HP Polkowice
Opis zdjęć: Uczestnicy podczas zajęć o zdrowym odżywianiu.