
Dzień Pizzy w Polsce stał się pretekstem do spotkań w gronie przyjaciół i znajomych. Jest to święto coraz powszechniej celebrowane w szkołach – degustacje i warsztaty przybliżają młodzieży historię kulinariów i pokazują jak tradycyjne dania mogą się zmieniać na przestrzeni wieków.
Dzień Pizzy to także doskonała okazja od tego, aby spróbować przygotować pizzę samemu. Bezsprzecznie najlepsza jest pizza z pieca opalanego drewnem, jednak i ta z piekarnika może okazać się całkiem smaczna, zwłaszcza jeśli przygotujemy ją wspólnie. Uczestnicy 1-13 Hufca Pracy w Przemkowie, aby uczcić ten dzień, w ramach „Ferii z OHP”, zorganizowali wspólnie z kadrą wychowawczą zajęcia kulinarne.
Celem spotkania było celebrowanie Dnia Pizzy, który przypadaja 17 stycznia oraz zdobycie umiejętności przygotowania zdrowszej wersji pizzy, z produktów niskokalorycznych i bogatych w witaminy. Pizza nie zawsze musi być nie zdrowa, wszystko zależy od doboru i jakości składników. Dobrym wyborem jest zastosowanie produktów niskokalorycznych i bogatych w witaminy tj. liście rukoli lub roszponki. Liście sałaty bogate są także w antyoksydanty, które chronią przed nadmiarem wolnych rodników, m.in. wspomagając układ krążenia. Wędlinę, można zastąpić kurczakiem, który ma prawie pięć razy mniej kalorii niż pepperoni. Kolejnym dobrym wyborem jest Mozzarella, która jest mniej słona i stanowi też dobre źródło wapnia oraz idealnie rozpuszcza się na pizzy. Najzdrowszym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy. Pomidor to ulubieniec nie tylko dietetyków, ale i smakoszy. Z uwagi na dużą dawkę witaminy A, B oraz C i potasu zajmuje wysokie miejsce w rankingu zdrowych produktów.
Młodzież bardzo chętnie wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Podczas zajęć wykazali się dużym zaangażowaniem oraz zainteresowaniem. Praca przy tworzeniu pizzy była dla nich wspaniałą zabawą, rozwijającą ich zdolności kulinarne oraz pretekstem do nabycie zdrowych nawyków żywieniowych.
Tekst i zdjęcia: Kamila Bielak wychowawcza 1-13 HP Przemków