
Zawód kucharza to doskonały pomysł na przyszłość i możliwość zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych. Jednak, jak powiedział Mariusz Piotrowski - nauczyciel z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie, cyt. „o sukcesie decyduje kilka rzeczy: trzeba kochać ten zawód, bo to ciężki kawałek chleba i trudna praca. Trening, pasja, kreatywność i wytrwałość – to one kształtują przyszłego mistrza". Coraz częściej gotowanie staje się przygodą, która wykracza poza przestrzeń kuchenną, a ma to związek z szukaniem nowych inspiracji i przepisów – temu właśnie przyświecał cel wyjazdu do Malagi. Jak gotować od serca i jak przyrządzać wykwintne dania, które poruszą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy pokazali nam na zakończenie projektu pn.”zGotuj sobie przyszłość 2” uczestnicy konkursu pn.”Mały masterchef”. Siedem zespołów dwuosobowych stanęło do konkursu aby swoją pasję i umiejętności „położyć na talerzu”. Wszystkie dania były przygotowane perfekcyjnie. Potrawy prezentowały się znakomicie, ale jeszcze lepiej smakowały. Komisja konkursowa miała bardzo duży dylemat z wyłonieniem zwycięzcy. Przyznano ex aequo dwa pierwsze miejsca, a pozostałym uczestnikom wręczono podziękowania za udział w konkursie. Różnice punktowe między pierwszym miejscem a pozostałymi uczestnikami były minimalne. Wszyscy spisali się doskonale. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Hufca Pracy w Dzierżoniowie i z Kamiennej Góry. Uczestnikom życzymy dalszego rozwoju kreatywności kulinarnej i sukcesów w gastronomii.