
Zdrowa dieta jest niezwykle ważna, szczególnie dla młodych osób. Dlatego popularne powiedzenie „jesteś tym, co jesz” nie jest przesadzone. Podczas realizacji programu autorskiego „Nie wyrzucaj-wykorzystaj!-bądź EKO w szkole i na praktykach”uczestnicy Hufca Pracy 1-63 w Strzelinie mieli sposobność przypomnieć sobie podstawy ekologicznego i zdrowego stylu życia. To w jaki sposób nasze odżywianie się wpływa na nasze codzienne samopoczucie czy kondycję fizyczną było podstawowym celem warsztatów z uczestnikami jednostki. Młodzież podczas warsztatów w dniach 05.11. i 06.11.2024r. między innymi samodzielnie przygotowała zdrowe drugie śniadanie, wysłuchała pogadanki dotyczącej roli zdrowego odżywiania w codziennym życiu i jej wpływu na zdrowie, produktów wskazanych i przeciwwskazanych oraz potrzeby urozmaicenia diety, która przedstawiona jest w postaci Piramidy Zdrowego Żywienia. Podczas zajęć uczestnicy również rozwiązywali krzyżówki i rebusy na temat zdrowego odżywiania. Zajęcia były pretekstem do dyskusji na temat czym jest urozmaicona dieta, czy fast foody mogą być elementem zdrowej diety oraz czym dla młodzieży jest zdrowe odżywianie. Dodatkowo ciekawe spojrzenie na produkty mieli sami uczestnicy zajęć, którzy kształcą się w zawodach piekarz, cukiernik i sprzedawca i na co dzień mają styczność z produkcją bądź sprzedażą pieczywa. Podziękowania kierujemy na ręce naszych pracodawców Państwa Iwony i Roberta Muszyńskich z Piekarni „Muszyńscy”, którzy przekazali nie tylko przepyszne pieczywo do przygotowania kanapek, ale także umożliwili przeprowadzenie zajęć z uczestnikami na terenie zakładu pracy.
Autor: Katarzyna Wachowska, komendant HP 1-63 w Strzelinie
Zdjęcia: Katarzyna Wachowska, komendant HP 1-63 w Strzelinie Wanda Ziółkowska, st.wychowawca HP 1-63 w Strzelinie
zdj. 1 Młodzież podczas warsztatów nt. zdrowego żywienia.
zdj. 2 Uczestnicy podczas warsztatów.
zdj. 3 Zdrowe śniadanie, czyli warsztaty z młodzieżą HP 1-63 w Strzelinie.
zdj. 4 Zdrowe śniadanie, czyli warsztaty z młodzieżą HP 1-63 w Strzelinie.