
Kult idealnej figury zapanował we wszelkich mediach społecznościowych oraz codziennym życiu. Granica pomiędzy tym, co zdrowe a co nie niebezpiecznie przesuwa się wśród młodych ludzi, a oni sami widzą siebie w dość krzywym zwierciadle. Aby ustrzec ich przed błędami, które mogą rzutować na ich prawidłowe funkcjonowanie, we włocławskim Hufcu odbyły się profilaktyczne zajęcia z pielęgniarką środowiskową.
Specjalista nakierował ich na odpowiednie tory żywieniowe i zachowania związane z utratą oraz przybieraniem wagi. Uczestnicy zostali uświadomieni w wielu aspektach związanych z prawidłowym odżywianiem, a także szkodliwością, jaką niesie ze sobą spożywanie niektórych pokarmów. Zostały im dokładnie wyjaśnione przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania. Młodzież zapoznała się z „talerzem żywieniowym”, samodzielnie ułożyła również plan posiłków z wykorzystaniem zdobytej wiedzy. Dodatkowo czekał na nich test sprawdzający, który miał pomóc utrwalić bardziej nabyte informacje.
- Często odchudzałam się sama, na własną rękę. Nie myślałam o tym, że nieodpowiednia dieta oraz zbyt małe dostarczanie odpowiednich składników może wpłynąć na moje samopoczucie, a nawet je znacznie pogorszyć. Wszystko należy robić z rozsądkiem i pod okiem lekarza. A najlepiej nie ulegać modzie i nie tracić zbyt szybko wagi! – powiedziała Ania, uczestniczka Hufca Pracy we Włocławku
Nie jest łatwo odnaleźć się w czasach, które tak bardzo nakazują nam być perfekcyjnym. Często nie ma tam czasu na myślenie o swoim zdrowiu, a młodzi ludzie (i nie tylko) popadają w wiele skrajnych zachowań dotyczących odchudzania czy nadmiernego nabierania masy mięśniowej. Uświadamianie uczestników o istotności sprawdzania tego, co jemy, jest kolejnym krokiem, który może pomóc im w podejmowaniu dobrych decyzji w kwestii diety i żywienia.