
Dnia 26 marca uczestnicy włocławskiego Hufca Pracy wzięli udział w XII edycji Święta Żuru Kujawskiego. Organizatorem tego przedsięwzięcia był Klub „Łęg” przy Centrum Kultury Browar B, mieszczący się przy ulicy Płockiej 246 we Włocławku.
Do rywalizacji o najsmaczniejszą zupę stanęło dziewięć grup kucharskich. Uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharz i odbywający praktyczną naukę zawodu w Restauracji „Impresja” pod czujnym okiem instruktora praktycznej nauki zawodu oraz kadry wychowawczej przygotowała konkursowy żur kujawski. Adepci sztuki kulinarnej bardzo poważnie podeszli do zadania.
Tradycja żuru kujawskiego w regionie Kujaw pielęgnowana jest od wieków.
Mówiło się, że jest to strawa ludzi i biednych, i bogatych, w zależności od tego, ile śmietany, okrasy lub kiełbasy do niej dodano. Żur przyrządzany jest na wiele sposobów. Zależy to między innymi od pory roku i okoliczności. Różnice w przygotowaniu danej zupy, można znaleźć także w poszczególnych podregionach Kujaw. Historia tej zupy na zakwasie stała się nawet legendą przekazywaną kolejnym pokoleniom.
Zorganizowanie Święta Żuru Kujawskiego miało na celu zaprezentowanie dziedzictwa kulinarnego regionu, a także tradycji związanych z Wielkanocą. Dodatkowo była to znakomita okazja do zintegrowania środowisk lokalnych oraz do spędzenia wspólnie czasu w miłej atmosferze. Podczas przedsięwzięcia była okazja do wysłuchania historii, które opowiedziała lokalna gawędziarka, a także występu Orkiestry Dętej ze Śmiłowic.
Konkurencja tego roku była naprawdę duża – młodzież z Hufca Pracy we Włocławku musiała zmierzyć się z przedstawicielami kół gospodyń wiejskich oraz przedsiębiorstw edukacyjnych i gospodarczych. Każdy z zespołów przygotowywał własny i niepowtarzalny w smaku żur, który następnie został poddany ocenie jury. Dodatkowo młodzież hufca zadbała o aspekt wizualny stanowiska ukazującego jednostkę – wyeksponowana została nie tylko kujawska potrawa ale i włocławski fajans, ozdoby wielkanocne a także materiały promocyjne Hufca Pracy. Uczestniczki włożyły wiele pracy i serca w przygotowania. Młodzież została wielokrotnie pochwalona za swoje zdolności kulinarne. W ramach udziału w konkursie reprezentacja hufca pracy otrzymały podziękowania oraz pamiątkowy, ręcznie malowany w fabryce fajansu wazon.
Uczestnictwo w Konkursie Święta Żuru Kujawskiego to tradycja włocławskiego hufca a kolejni uczestnicy, kształcący się w zawodzie kucharz, z wielką chęcią ją kontynuują.