
14 lutego uczestnicy Hufca Pracy w Tomaszowie Lubelskim wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Hufcowe Rewolucje” w ramach Inicjatywy Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP „Czwartek słodki nie tylko tłusty”. Młodzież zapoznała się z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia, utrwaliła informacje, że odpowiednia dieta ma nie tylko wpływ na utrzymanie sprawnej kondycji fizycznej oraz umysłowej, ale może również przyczynić się do zapobiegania wystąpienia wielu chorób.
Uczestnicy przeanalizowali ciekawe, zdrowe i pożywne przepisy na potrawy oraz wykonali pyszne, owocowe oraz owocowo-warzywne koktajle. Całe przedsięwzięcie miało na celu propagowanie zdrowego stylu życia oraz uświadomienie młodzieży, że stan naszego zdrowia w dużej mierze zależy od nas samych.
Zajęcia pokazały w jaki sposób można spędzić czas wolny, poprawić swoje samopoczucie oraz zintegrować się. Ponadto podczas udziału w przedsięwzięciu wzmocniły się wśród uczestników kompetencje społeczne oraz komunikacyjne. Całe spotkanie przebiegło w przyjemnej i wesołej atmosferze.
Karolina Komadowska