
W dniu 2 kwietnia 2025 roku odbyła się VII edycja Konkursu Kulinarnego „Świat smaków i zapachów” zorganizowana przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Zamościu we współpracy z Ośrodkiem Szkolenia i Wychowania OHP w Zamościu.
Celem konkursu było rozwijanie świadomości na temat potrzeby zdobywania wiedzy związanej z wykonywaniem pracy w zawodzie kucharza, budowanie otwartości na rozwój osobisty w zakresie nauczanego zawodu oraz aktywizacja młodzieży należącej do Ochotniczych Hufców Pracy.
Konkurs składał się z części teoretycznej, podczas której uczestnicy sprawdzali swoją wiedzę z zakresu zawodu kucharza oraz części praktycznej, polegającej na wykonaniu zadania egzaminacyjnego z kwalifikacji TG7 (czerwiec 2020r. nr 1). Najlepsze wykonania zadań zostały wyróżnione nagrodami za zajęcie pierwszego, drugiego i trzeciego miejsca, natomiast pozostałym uczestnikom przyznano nagrody dodatkowe.