
16 maja Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP we współpracy z Ośrodkiem Szkolenia i Wychowania OHP w Zamościu zorganizowało konkurs kulinarny „Świat smaków i zapachów”. Do udziału w konkursie mogła zgłaszać się młodzież ucząca się w OHP. Celem konkursu było pogłębienie znajomości zasad zdrowego żywienia, rozwijanie zdolności i zainteresowań kulinarnych oraz kształtowanie współpracy w grupie.
Podczas zadań konkursowych uczestnicy udzielali odpowiedzi na pytania związane ze znajomością zasad zdrowego żywienia, składników niezbędnych do wykonania potraw, chorób wynikających ze złego stylu odżywiania się oraz sposobu przechowywania produktów żywnościowych. Następnie odbyły się konkurencje, w których młodzież rozpoznawała zioła używane w kuchni, oceniała produkty spożywcze z zamkniętymi oczami. Nie zabrało też zadania wywołującego wiele emocji – jedzenie pączków bez pomocy rąk.
Katarzyna Sosnówka