
Dnia 13. 04. 2021 w Ośrodku OSiW OHP w Strzelcach Krajeńskich odbył się egzamin uprawniający do wykonywania zawodu piekarza.
Zanim jednak do tego doszło młodzież pod kierunkiem naszego Mistrza Piekarnictwa Zdzisława Szpiganowicza musiała nauczyć się wielu czynności tak praktycznych jak i teoretycznych. Przez cały okres praktyk i kursu, trwającego od 22 marca do 13 kwietnia, młodzi adepci tego zawodu uczyli się werkowania (wyrabiania kęsów ciasta), lęgowania (kształtowanie ciasta), ugniatania ciasta, drykowania (nadawanie kształtu bułkom), kręcenia warkoczy (chałka), skręcania rogali czy samego wypieku ciast. To oczywiście tylko część umiejętności jaką musiała posiąść młodzież ucząca się tego zawodu. W części teoretycznej niezbędna była znajomość różnych rodzajów mąk, ich gramatura, dobór proporcji do różnych rodzajów ciast itp. Takimi właśnie umiejętnościami należało się wykazać żeby zdać egzamin.
Do egzaminu stanęło pięciu adeptów piekarnictwa i wszyscy – zdali, co dobrze świadczy o naszej młodzieży, ich podejściu do obowiązków szkolonych i praktycznych. A więc gratulacje należą się również kadrze kształcącej naszą młodzież oraz samemu Mistrzowi Panu Zdzisławowi Szpiganowiczowi.