
KOKU SUSHI … To właśnie tutaj uczniowie z OSiW Nowa Sól mieli przyjemność poznać techniki przygotowywania rolek sushi. Właściciele restauracji Pani Marta i Pan Krystian z pasją i zaangażowaniem opowiedzieli młodzieży, że najważniejszym składnikiem sushi jest ryż. Należy podejść do tego z dużą dozą cierpliwości i ściśle trzymać się receptury.
Bambusowa mata, algi norii, ryż, kolorowe dodatki warzywne oraz ryby… i sprawne ręce, które poradzą sobie z zawijaniem rolki! Dzięki zespołowi KOKU SUSHI z Nowej Soli młodzież miała okazję zmierzyć się z nowym wyzwaniem robienia sushi i przetestować swoje umiejętności kucharskie.
Najprostszą formą sushi jest hosomaki - małe rolki nadziane ryżem i innym jednym składnikiem. Bardziej skomplikowane futomaki - duże, grube rolki nadziewane kilkoma składnikami.
CEIPM z Zielonej Góry oraz OSIW Nowa Sól serdecznie dziękują restauracji KOKU SUSHI za nowe doznania smakowe. Zapraszamy do KOKU SUSHI na pyszną kuchnię japońską!