
W dniach 20-24.03.2023 r. w Lubuskiej Wojewódzkiej Komendzie OHP w Zielonej Górze odbyło się szkolenie zawodowe pn. ,,Kelner z elementami baristy” zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Zielonej Górze.
Podczas tych kilku dni uczestniczki pod bacznym okiem instruktorów uczyli się m.in. praktycznych technik kelnerskich tj. noszenia naczyń, noszenia tac, zbierania zastawy stołowej, profesjonalnego składania serwetek oraz organizacji i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków. Ponadto poznali zasady sugestywnej sprzedaży jak i prawidłowej postawy kelnerskiej oraz doboru sztućców do konkretnej potrawy jak również technik podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
W drugiej części szkolenia uczestnicy poznali tajniki parzenia kawy, spieniania mleka oraz uczyli się w jaki sposób rozpoznawać rodzaje kaw mlecznych. W tym czasie w murach w Lubuskiej Wojewódzkiej Komendzie OHP w Zielonej Górze unosił się zapach świeżo mielonego ziarna. Kursanci na zajęciach uczyli się również stopnia palenia kawy, sporządzania m.in. espresso, latte, cappuccino, latte macchiato. W programie kursu była również sztuka rysowania na kawie - latte art.
Kurs kierowany był do wszystkich uczestników i absolwentów Hufców Pracy oraz Ośrodków Szkolenia i Wychowania z LWK OHP Zielona Góra. Kursantki wykazały się dużym zaangażowaniem oraz ciekawością programu szkolenia. Na zakończenie szkolenia Dyrektor CEiPM w Zielonej Górze, pani Wioleta Skotnicka wręczyła wszystkim uczestniczkom zaświadczenia ukończenia szkolenia oraz upominki za zaangażowanie i udział. Serdecznie dziękujemy za miło spędzony czas.