
W dniu 23.03.2022r. Młodzieżowe Centrum Kariery oraz kadra Hufca Pracy w Świebodzinie zorganizowała drugie z cyklu: „Moja praca od zaplecza” spotkanie młodzieży będącej na przyuczeniu do wykonywania określonej pracy w tutejszym Hufcu. Uczestnicy mieli okazję poznać dzięki współpracy z lokalnym przedsiębiorcą, Panem Krystianem Koczurem, pracę kucharza w małej gastronomii.
Przedsiębiorca opowiedział naszym uczestnikom o swojej ścieżce zawodowej, tym samym zapewnił, że zawód kucharza jest jak najbardziej osiągalnym wyzwaniem zawodowym dla tych którzy są kreatywni i pracowici. Nasi uczestnicy mieli okazję poznać absolwenta HP w Świebodzinie, który pracuje w firmie od 7 lat. Rozpoczynał przygodę z gastronomią będąc na przyuczeniu do wykonywania określonej pracy i tak pozostał w zawodzie na kolejne lata.
Dziś nie wyobraża sobie, że mógłby robić coś innego.
Młodzież poznała pracę w kuchni od zaplecza, mogąc prześledzić cały proces przygotowywania posiłków od „obieraka” do gotowego dania. Ta kolejna przygoda z zawodem daje możliwość wyboru przy dalszym procesie kształcenia i ewentualnego sposobu na przyszłość zawodową.