
Dziesięciu uczestników OHP OSiW w Strzelcach Krajeńskich zakwalifikowało się do projektu ”Stażowanie przez gotowanie”. Celem wyjazdu młodzieży jest Portugalia, a dokładnie stolica tego kraju – Lizbona. Tam też odbędą 60-cio godzinne praktyki zawodowe. To świetna okazja poznania tamtejszych sposobów gotowania, kultury i zwyczajów, co w przyszłości zwiększy mobilność młodzieży na rynku pracy.
Termin wyjazdu zaplanowano na drugą połowę czerwca. W ramach przygotowań młodzież uczęszcza na intensywny kurs języka angielskiego, a wychowawcy pracują nad umiejętnością właściwego zachowania się młodzieży w różnych sytuacjach. Organizowane są zajęcia z savoir- vivre, począwszy od umiejętności układania sztućców czy talerzy na stołach, a kończąc na zasadach ustępowania pierwszeństwa w pracy, autobusie czy na ulicy. Zaplanowano również zajęcia, których celem będzie poznanie dziedzictwa kulturowego i historycznego Portugalii.
Projekt realizowany jest na zasadach programu Erasmus+, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”