
Podsumowanie realizacji projektu „Stażowanie przez gotowanie na Półwyspie Iberyjskim” odbyło się również 19 grudnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Strzelcach Krajeńskich OHP Strzelce Krajeńskie.
Dyrektor biura LWK OHP p. Agnieszka Szymczukiewicz-Chałupka w imieniu Komendanta LWK OHP wręczyła certyfikaty zakończenia mobilności.
Przy wspólnym stole, suto zastawionym potrawami w hiszpańskim klimacie, rozmawialiśmy o rezultatach zakończonych działań projektowych. Młodzież chętnie dzieliła się swoimi wspomnieniami, opowiadała o odbytych praktykach oraz o tym, jakie doświadczenia zabrała ze sobą do domu.
Wnioski: niezapomniane chwile, doświadczanie odmiennej kulturowości, poznawanie siebie i swoich możliwości w nowych warunkach edukacyjnych, nawiązywanie relacji ze społecznością europejską, umiejętność komunikacji w obcych językach - to wszystko jest bezcenną lekcją.
Czy nasi uczestnicy powtórzyliby tą przygodę? Oczywiście, że tak! Bez wahania pojechaliby jeszcze raz, pomimo ciężkiej pracy, którą musieli wykonywać każdego dnia podczas praktyk.
Jedno jest pewne! Staramy się o nowe środki finansowe na realizację kolejnych staży dla Naszych OHP-owskich uczestników.
Zadanie realizowane w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” ze środków FERS na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

