
Kończy się pierwszy tydzień staży zawodowych w ramach projektu „Stażowanie przez gotowanie” .
Pierwszego dnia wszyscy uczestnicy zapoznali się z miejscami praktyk. Każdy dwuosobowy team przyjął opiekun z ramienia restauracji, zapoznał z zespołem pracowników, zasadami bezpieczeństwa w pracy, sposobem działania, menu restauracji. Każdy z uczestników praktyki mógł zobaczyć swoją restaurację od kuchni (i to dosłownie ), czyli zapoznać się ze swoim stanowiskiem pracy i... rozpocząć pracę zgodnie z planem.
Praca każdego z zespołów nieco się różni ponieważ charakter każdej z restauracji jest inny, inne jest przede wszystkim menu, które pod opieką swoich tutorów przygotowują nasi stażyści. Dania z mięs, ryb, owoców morza, dania jarskie, sałatki, sosy, dodatki to wszystko przechodzi przez zręczne ręce młodzieży. Atmosfera jest bardzo dobra, młodzież wręcz dopytuje co jeszcze nowego mogą zrobić. Jest odpowiedzialna i merytoryczna nauka i praca, ale są też żarty uśmiechy bo Portugalczycy to bardzo weseli i otwarci ludzie.
Organizacja naszego partnera to bardzo profesjonalna, świetnie merytorycznie i logistycznie przygotowana instytucja. Zadbała, aby młodzież była pod opieką świetnych szefów kuchni, którzy pełnią rolę tutorów. Zadbała także o to aby młodzież mieszkała w komfortowych hotelowych warunkach, miała odpowiednie posiłki, bilety na wszystkie środki lokomocji do poruszania się po całej lizbońskiej aglomeracji (metro i sieć komunikacyjna w Lizbonie są po prostu genialne). Udziela nam wsparcia w każdej sprawie dzięki czemu ponad dwa tysiące kilometrów od domu czujemy się bezpiecznie.
Ale nie samą praca i praktyką przecież człowiek żyje, więc był czas i na spacery po pięknej Lizbonie, zwiedzanie zabytków, nawet na szoping. A przed nami pięknie i bardzo atrakcyjnie zaplanowany weekend z rozbudowanym programem kulturalnym i turystycznym.
Projekt realizowany jest na zasadach programu Erasmus+, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.