flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

 

Na podstawie obserwacji, podczas realizacji programu „Savoir vivre” uczymy się dobrych manier, można było odnieść wrażenie, zwłaszcza w początkowej fazie projektu, że czasy dobrych manier przeminęły i że zasady bon ton’u to relikt przeszłości. Tymczasem wszyscy uczestnicy po zakończeniu programu, a właściwie już w końcowej jego fazie, podczas finałowej kolacji zrozumieli, że stosowanie „etykiety” nie jest żadną ekstrawagancją, a wręcz w decydującym stopniu wpływa na poprawne relacje         z otoczeniem, a co za tym idzie – wpływa na dobre samopoczucie przez całą dobę, bo jak wiadomo zdrowy sen jest odzwierciedleniem dobrze spędzonego czasu w ciągu dnia, a ten rzecz jasna zależy od poprawnych relacji międzyludzkich.

Życie w pośpiechu, zapominanie o dobrych manierach przy stole, spóźnianie się do szkoły i na spotkania, nie dotrzymywanie słowa w różnych sprawach, lekceważenie kolegów i koleżanek oraz (niestety) osób starszych, nauczycieli i wychowawców, nie tylko wpływa na obraz własny o sobie, ale także kształtuje wizerunek rodziny, szkoły, internatu lub organizacji do której dany uczestnik przynależy.

Już w niedalekiej przyszłości wychowankowie, którzy wzięli udział w programie przekonają się na „własnej skórze”, że znajomość savoir – vivre wykorzystają podczas rozmowy kwalifikacyjnej, pierwszej prezentacji przed zespołem w swojej pierwszej pracy. W tego typu okolicznościach przyda się znajomość „etykiety”, która zwiększy pewność siebie, ułatwi poruszanie się w różnych grupach zawodowych, pomoże zjednywać ludzi, a co za tym idzie ocieplać atmosferę w zespole. Często kulturą osobistą zdziała się więcej niż chłodnym negocjacjom. Z drugiej strony może się zdarzyć, że nasza zawodowa kariera zostanie zniszczona poprzez popełnianie gaf i nieznajomość reguł grzecznościowych.

Zarówno funkcjonowanie w szkole jak i w internacie, ogromne znaczenie ma punktualność, dyskrecja, kultura języka, szacunek okazywany koleżankom i kolegom, nauczycielom i wychowawcom, a także członkom rodziny.

Uczestnicy zakwalifikowani do programu (zwłaszcza mieszkający na co dzień w internacie) zrozumieli jeszcze w trakcie jego realizacji, że znajomość dobrych manier daje poczucie bezpieczeństwa, pomaga odnajdywać się w niezręcznych sytuacjach ale przede wszystkim ułatwia obcowanie ze współmieszkańcami internatu oraz                  w znacznym stopniu podnosi kulturę spędzania czasu przy stole podczas wspólnego spożywania posiłków.

Program w pełni zaspokoił oczekiwania zarówno uczestników jak i prowadzącego, który jeszcze przed realizacją postanowił, że jego uczestnicy będą z szacunkiem odnosić się do siebie jak i otoczenia w jakim przyjdzie im funkcjonować, stosować zwroty grzecznościowe zarówno w tracie programu jak i po jego zakończeniu, samodzielnie nakryją stół i udekorują go, a potem zgodnie z „etykietą” zachowania przy stole, wspólnie skonsumują posiłek, odpowiednio będą dobierać ubiór do okoliczności.

1.Uroczysta kolacja
1.Uroczysta kolacja
2. W odświętnym nastroju
2. W odświętnym nastroju
2. Zdrowe śniadanie
2. Zdrowe śniadanie
3. Przygotowujemy zdrowy posiłek
3. Przygotowujemy zdrowy posiłek
3. Uczymy się dobrych manier przy stole
3. Uczymy się dobrych manier przy stole
4. Po posiłku trzeba zmyć naczynia
4. Po posiłku trzeba zmyć naczynia
1.Kolorowy stół
1.Kolorowy stół

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.