
Co jeść, żeby nie przytyć? Czy to jest zdrowe? Jaką dietę mam zastosować, żeby schudnąć? Takie pytania stawiają sobie często młodzi ludzie. Odpowiedzi nierzadko szukają w Internecie, a to nie do końca jest wiarygodne źródło wiedzy.
Aby poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą zdrowia i zapobiegania chorobom warto porozmawiać z kimś, kto przekaże ją w sposób profesjonalny, ciekawy, prosty i zapadający w pamięć. Trzeba uświadomić sobie jak ważne jest odpowiednie żywienie, jak korzystnie może wpłynąć na wygląd, samopoczucie, odporność oraz poprawić sprawność intelektualną.
W związku z tym młodzież z Wiechlic uczestniczyła w warsztatach, które zorganizowała Pani Magdalena Dera. Pani Magdalena ukończyła studia wyższe na kierunku dietetyka i planowanie żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Prelegentka w interesujący sposób połączyła wykład z prezentacją multimedialną i dyskusją na temat zasad prawidłowego odżywiania.
Dzięki udziałowi w warsztatach uczestnicy poznali korzyści wynikające ze spożywania zbilansowanej diety bogatej w produkty zbożowe, nabiał, warzywa i owoce. Omówiono też inne zagadnienia tj. rola wody w organizmie, znaczenie warzyw i owoców w diecie, wpływ aktywności fizycznej na nasze życie, prawidłowy sen, jako warunek zdrowia i dobrego samopoczucia i wiele innych. Przedstawiła zasady prawidłowego racjonalnego żywienia, uświadamiając, jakie wybierać zdrowe produkty do codziennej diety. Wskazała alternatywy dla niezdrowych i fast foodowych przekąsek oraz potraw.
Każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, jak ważne jest zdrowie, jednakże nie każdy wie, że zależy ono w dużym stopniu od nas. Niewłaściwe odżywianie, brak ruchu, używki mogą prowadzić do zachwiania ogólnej równowagi zdrowotnej organizmu, spadku odporności, poważnych dolegliwości z którymi nie jesteśmy już w stanie sobie sami poradzić.