
Szkolenie zawodowe dla 9 uczestników LWK OHP pn. „Kucharz kuchnia włoska” odbyło się w dniach 10-17.11.2022 r. – jest to kolejny kurs w tym roku, który był realizowany przez CEiPM w Zielonej Górze w Lubuskiej Wojewódzkiej Komendzie OHP.
Podczas szkolenia uczestnicy uczyli się podstaw kuchni włoskiej, przygotowywali takie dania jak: pesto z makaronem tagliatelle, spaghetti alla bolognese i carbonara, risotto pomidorowe z gorgonzolą, zupa minestrone, zupa pappa al pomodoro oraz przystawki: bruschetta caprese, sałatka caprese i ziemniaczana, carpaccio z buraka i pyszne desery: panna cotta i tiramisu.
Gościem specjalny był profesjonalny pizzerman, który pokazał w jaki sposób przygotować ciasto i sos do pizzy. Następnie młodzież przygotowała samodzielnie pod czujnym okiem Pana Radka pizze, tj.: neapolitana, caproccioza, calzone, prosciutto, margherita i wegetariana.
Szkolenie zakończyło się zdanym egzaminem sprawdzającym przed komisją z Lubuskiej Izby Rzemieślniczej w Gorzowie Wlkp. Uczestnicy otrzymali nagrody za zaangażowanie i ogrom pracy wniesiony podczas kursu.
Młodzieży biorącej udział w szkoleniu serdecznie dziękujemy za milo spędzony czas i profesjonalne podejście do powierzonych zadań. Życzymy powodzenia i wielu sukcesów w dalszym rozwoju zawodowym.