
Uczestnicy Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Nowej Soli w czasie wakacji nie próżnowali
Przez ostatni tydzień brali udział w lokalnym programie autorskim pn.”Kuchnia Iberyjska”. Pomysł ten zrodził się w głowie
w związku z tym, że pod koniec września kucharze 4-5 OSiW Nowa Sól uczestniczyć będą w programie Erasmus + i wyjadą na trzytygodniowy staż do Lizbony.




Młodzi kucharze pod czujnym okiem instruktora praktycznej nauki zawodu poznawali tajniki kuchni hiszpańskiej
i portugalskiej
. Kuchnia portugalska jest wyjątkowo zróżnicowana i bogata w dania z owocami morza, nie brakuje w niej jednak też dań mięsnych
, oraz warzyw
i owoców
. Uczestnicy warsztatów każdego dnia wykonywali inne dania, które następnie były przez nich degustowane. Na stołach królowały: soczyste krewetki
, paella, dorsz
, który jest składnikiem wielu potraw, gazpacho, przepyszne churrosy, ciasteczka z kokosem i wiele, wiele innych.









Nie zabrakło również zajęć poświęconych historii, kulturze, czy tradycji. Młodzi kucharze z wielkim zaangażowaniem uczestniczyli w warsztatach. Była to doskonała okazja, aby przed wyjazdem choć w niewielkim stopniu zapoznać się z walorami smakowymi tego regionu.

