
Tematem warsztatów, które prowadził 4 kwietnia Orson Hejnowicz w Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Zielonej Górze była Kuchnia Polska w Fuzji, uczestniczyli w nich uczniowie 3 klasy Szkoły Branżowej I Stopnia, którzy już za kilka tygodni podejdą do egzaminu zawodowego, więc mieli okazję szlifować swoje umiejętności pod okiem prawdziwego wirtuoza kuchni.
Podczas warsztatów przygotowali: Tatar chrzanowy z musem z fasoli i z chrupiącym jarmużem, Ekspresowa zupa rybna na rybach słodkowodnych, Devolay à la kotlet pożarski z kurczaka z masłem z miso w środku z dużą ilością ziół i z mizerią z mango. Pokaz technik pracy, ciekawostki historyczne i nowe przepisy - to wynieśli z naszych zajęć młodzi adepci sztuki kucharskiej.
Podczas wydawki i wspólnego posiłku nasz szef kuchni opowiadał o swoich inspiracjach kulinarnych, które zbiera podróżując po całym świecie. Dziękujemy również Gosi Włodarczak, która jako prawa ręka i menadżerka Orsona, pomogła nam w organizacji tych warsztatów i również gotowała z naszymi uczestnikami. Kuchnia z gwiazdkami Michelin zagościła do Lubuskiej Wojewódzkiej Komenda OHP.
Zdjęcia: Karol Kolba.