flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

„Stażowanie gotowanie” to projekt, realizowany na zasadach programu Erasmus +, finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój ( PO WER ), w ramach projektu „ Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. Projekt odbył się w dniach 20.06.2021 r – 03.07.2021 r. Podopieczni Ośrodka Szkolenia i Wychowania Ochotniczych Hufców Pracy w Strzelcach Krajeńskich, pod okiem wykwalifikowanych kucharzy, odbywali praktykę kucharską w Lizbońskich restauracjach. Zespoły liczące po dwie osoby, codzienne po 6h , przygotowywały lokalne potrawy. Całe przedsięwzięcie skierowane było do osób między 16-19 rokiem życia ( 6 dziewcząt i 4 chłopców) kształcących się w szkołach zawodowych lub podstawowych, mających praktykę w zawodzie kucharz lub piekarz. Cały projekt odbywał się w reżimie sanitarnym w związku z pandemią COVID-19.

Oprócz zrealizowania założeń zawodowych, jak przyznaje sama młodzież wyjazd wiele wniósł do ich życia, stali się bowiem bardziej pewni siebie, odważni i nastawieni na nowe możliwości, tolerancyjni. Wielu z nich przyznało, że chciałoby w przyszłości kontynuować swoją przygodę z gastronomią, chcąc jeszcze bardziej podnosić swoje kompetencje zawodowe. Większość potwierdza, że nie mają już obaw w związku z barierą językową, kulturową ponieważ są otwarci na nowe doświadczenia, a porozumiewanie się w obcym języku nie stanowi tak wielkiego problemu, jak wydawało się na początku.

Takie spotkanie świadczyć może jedynie o wzroście samooceny uczestników, nabraniu pewności siebie, chęci rozwijania się. Jak sami wspominają: „To co na początku wydawało się straszne – obca kultura, inny język, później stało się wielką zaletą tego stażu i jego wielką atrakcją”. Bardzo pozytywnym przejawem było także po wielokroć powtarzane hasło „Słuchajcie musimy być tutaj zespołem, grupą która się wspiera, razem robi różne rzeczy”. To bardzo dobrze wróży na przyszłość, tacy ludzie będą potrafili się odnaleźć podczas pracy w zespole. Podobnie jak inicjatywy, które sami przejawiali, takie jak samodzielne przygotowanie urodzin dla kolegi z grupy, zorganizowanie samopomocy koleżeńskiej w prasowaniu fartuchów, praniu, myciu i sprzątaniu po śniadaniu, zanoszeniu jedzenia dla bezdomnego i jego psa. Te drobne inicjatywy być może kiedyś przełożą się na inicjatywy obywatelskie.

Cała grupa miała zapewnione zakwaterowanie w Hotelu Residencial Lar de Areeiro, zlokalizowanym w Lizbonie, w bezpośrednim sąsiedztwie instytucji goszczącej, darmowe wyżywienie w lokalnych restauracjach, opłacone karty przejazdowe komunikacją miejską, przewodników, którzy oprowadzali grupę po zabytkach Lizbony. Zapewniono wszystkim szereg atrakcji w dniach wolnych od praktyk, dzięki czemu, przedstawiono stażystom najpiękniejsze miejsca w stolicy Portugalii i okolicy. Zapewniło uczestnikom możliwość edukacji szkoleniowej i zawodowej w renomowanych restauracjach, w celu poprawy ich umiejętności zawodowych oraz możliwości lepszego zatrudnienia w przyszłości. Praktyki odbywały się w pięciu restauracjach : Sabor Mineiro, Portugalia – Almirante Reis, Portugalia - Belem, Cafe Imperio, Espelho D`agua. W każdej z tych restauracji został przyporządkowany do grupy stażystów tutor-opiekun ( szef kuchni bądź manager ), który dbał o proces nauki i nadzorował przebieg stażu. 

Podczas odbywania praktyk, młodzież zdobywała odpowiednie doświadczenia zawodowe. Praca w Lizbońskich restauracjach, wzbogaciła uczestników o nowe umiejętności, dzięki którym automatycznie zwiększa się ich mobilność na rynku pracy, oraz atrakcyjność pod względem kwalifikacji na nim. Dzięki nabytej wiedzy i otrzymanym certyfikatom, zwiększają się znacznie  się ich szanse na znalezienie pracy w zawodzie kucharz w przyszłości.

Uczestnicy projektu każdego dnia uczyli się przygotowywać swoje stanowiska pracy, dbali o odpowiedni i schludny strój będący ich wizytówką. Samodzielnie uczyli się komponować proste potrawy, układali dania talerzach czy półmiskach. Szykowali potrawy wspólnie z instruktorem, jak również uczestniczyli w ich ekspedycji do klienta poprzez obsługę Sali. Serwowali szybkie dania takie jak: pizza, kanapki, ryby, mięso, sałatki owocowe, ciasta i ciasteczka, które sami wypiekali. Zdobywali umiejętności gotowania dań obiadowych, przygotowywali sałatki i surówki. Zdobyli umiejętności w nauce pieczenia prostych ciast i ciasteczek oraz przyrządzania różnych deserów. Każdego dnia praktyk ważnym aspektem była nauka pozostawienia porządku przy swoim stanowisku pracy.

Podsumowując, uczestnicy nie tylko po odbytych praktykach zagranicznych stają się automatycznie atrakcyjniejszymi pracownikami na rynku pracy, ale także Oni sami są bardziej zdeterminowani do kontynuowania kształcenia się w tym kierunku. Jednocześnie potwierdzają, że takiego rodzaju projekty, wzmacniają wiarę we własne siły i możliwości młodego człowieka, a wszystko co dotychczas wydawało się nieosiągalne, jest możliwe, a ich przyszłość leży w ich rękach. Otwarcie umysłu na nowe doświadczenia poprzez taki projekt sprawi, że strach zamieni się w ciekawość i gotowość na nowe wyzwania. 

logotypy

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.