
Organizacja przyjęć okolicznościowych to nie lada wyzwanie. Wiele osób decyduje się na skorzystanie z usług cateringu, co pozwala ułatwić przygotowania i zminimalizować stres. Młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Trzebini w dniach 11-26 października brała udział w szkoleniu „Catering – organizacja przyjęć okolicznościowych”.
W czasie trwającego 40 godzin kursu uczestnicy zapoznali się z zasadami przyznawania i organizacji przyjęć oraz poznali podstawowe rodzaje cateringu – eventowy, okolicznościowy, produkcyjny. Podczas zajęć praktycznych młodzi ludzie samodzielnie przygotowywali i wykonywali menu na przyjęcie okolicznościowe. Jego skład obejmował fingerfood i przystawki, zupę i danie główne oraz sweet bar. Uczestnicy szkolenia nabyli nowe umiejętności, które przydadzą im się na rynku pracy. Oprócz zasad organizacji cateringu, młodzież poznała tajniki przygotowywania prostych, ale zarazem wykwintnych dań. Po ukończeniu nauki otrzymała certyfikaty potwierdzające udział w kursie.
Fot.1, 2 Uczestnicy podczas zajęć
Fot. 3 Przekąski typu fingerfood wykonane przez uczestników
Tekst – Agnieszka Grzyb
Zdjęcia – Sławomir Korzycki