
Dnia 23 lutego uczestnicy z dąbrowskiego Hufca Pracy wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowali tradycyjne tłustoczwartkowe wypieki. Przedsięwzięcie zainicjowane przez Radę Młodzieży miało na celu pielęgnowanie i kultywowanie tradycji regionalnych.
Zajęcia poprzedziła część teoretyczna. Uczestnicy podczas prelekcji dowiedzieli się, czym są zwyczaje zapustne i jak bardzo różnią się od siebie w zależności od kraju, czy regionu. Następnie młodzież przedstawiła przepisy, które przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie, na najlepsze pączki, chrusty oraz róże karnawałowe. Podczas warsztatów praktycznych młodzi ludzie zmierzyli się z przepisem na najbardziej chrupiące faworki, autorstwa prababci jednej z uczestniczek. Sekret kruchości i lekkości tych ciastek, według wskazówek autorki, tkwić miał przede wszystkim w odpowiednio długo wyrabianym cieście oraz idealnej temperaturze smażenia, wynoszącej 180°C. Młodzież z wielkim zaangażowaniem przystąpiła do pracy, a efekty wspólnych działań zaskoczyły wszystkich. Uczestnicy z zadowoleniem degustowali samodzielnie przygotowane wypieki przyznając, że warto przechować i przekazać dalej nie tylko smaki przeszłości, ale też bardzo ciekawe zwyczaje i niezwykle bogate tradycje związane z końcem karnawału.
Fot. 1 Młodzież podczas warsztatów kulinarnych
Fot. 2 Efekty wspólnych działań
Fot. 3 Degustacja wypieków
Tekst i zdjęcia – Damian Liro