
15 marca to dzień, który w Polsce zyskuje coraz większe znaczenie. W tym dniu celebrujemy Dzień Piekarzy i Cukierników, któremu patronuje św. Klemens.
Święto ma na celu podkreślenie znaczenia pracy tych rzemieślników, którzy każdego dnia dostarczają nam świeże pieczywo, ciasta i inne pyszności. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu uczniowie warsztatów gastronomicznych pod okiem pani instruktor praktycznej nauki zawodu Barbary Wąchały-Platy aktywnie uczestniczyli w obchodach święta, biorąc udział w warsztatach, pokazach oraz konkursach związanych z tradycjami piekarskimi i cukierniczymi. Szczególną uwagą cieszyły się wyroby cukiernicze, które zostały przygotowane i zaprezentowane przez uczestników podczas zajęć praktycznych.
Fot.1,2,3,4 Uczestnicy podczas warsztatów cukierniczych
Tekst i zdjęcia – Anna Sekuła, Michał Winiarski