flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

15 marca to dzień, który w Polsce zyskuje coraz większe znaczenie. W tym dniu celebrujemy  Dzień Piekarzy i Cukierników, któremu patronuje św. Klemens.

Święto ma na celu podkreślenie znaczenia pracy tych rzemieślników, którzy każdego dnia dostarczają nam świeże pieczywo, ciasta i inne pyszności. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu uczniowie warsztatów gastronomicznych pod okiem pani instruktor praktycznej nauki zawodu Barbary Wąchały-Platy aktywnie uczestniczyli w obchodach święta, biorąc udział w warsztatach, pokazach oraz konkursach związanych z tradycjami piekarskimi i cukierniczymi. Szczególną uwagą cieszyły się wyroby cukiernicze, które zostały przygotowane i zaprezentowane przez uczestników podczas zajęć praktycznych.

fot.2

fot.3

fot.4

Fot.1,2,3,4 Uczestnicy podczas warsztatów cukierniczych

Tekst i zdjęcia – Anna Sekuła, Michał Winiarski

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.