
Młodzież niepołomickiego Hufca Pracy w dniu 10 lutego zorganizowała warsztaty kulinarne, na których przygotowała i piekła jeden z ulubionych włoskich specjałów, mający swych miłośników na całym świecie – pizzę.
Przepisów na ciasto drożdżowe jest wiele, ale wśród młodzieży zdecydowanie przeważała pizza na tzw. cienkim spodzie. Przyszli kucharze szkolący swe umiejętności na praktycznej nauce zawodu pieczołowicie wyrabiali ciasto drożdżowe, kroili warzywa i przygotowali składniki do wypieku. Z dodatkiem salami, pieczarek, papryki oraz różnych rodzajów sera pizza smakowała uczestnikom wyśmienicie. Warsztaty kulinarne są świetną okazją do integracji, wzbogacenia swoich umiejętności i zaprezentowania ich przed grupą, czy chociażby wychowawcami. W dobrej atmosferze, z uśmiechem na ustach uczestnicy pytali o kolejne podobne zajęcia jakie są w najbliższym czasie planowane. Taka postawa swoich wychowanków kadrę pedagogiczną niezmiernie cieszy, gdyż wzajemna integracja oraz pomysły młodzieży na kolejne warsztaty kulinarne zacieśniają więzi międzypokoleniowe i są pożytecznie spędzonym czasem.
Fot. 1, 2 Przygotowywanie ciasta i potrzebnych składników
Fot. 2 Włoski przysmak uczestników - pizza
Tekst – Katarzyna Smęder
Zdjęcia – Anna Rogowicz