
W dniach 21-23 lutego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie odbyły się warsztaty praktyczne pt. „Karnawałowe wypieki w Lanckoronie”.
Celem zajęć było odkrycie przepisów oraz tajników wypieku karnawałowych przysmaków. Uczestnicy zostali zapoznani z recepturami, które mają już kilkusetletnią historię i oparte są głównie o produkty pozbawione sztucznych dodatków smakowych. Pierwsza grupa miała za zadanie wykonać słynne faworki, zwane przez lokalną społeczność „chrustem” oraz różyczki karnawałowe. Młodzi ludzie szczególną uwagę zwrócili na odpowiednią konsystencję ciasta, które musi być jak najbardziej odpowietrzone poprzez tzw. tłuczenie wałkiem przez minimum kilkanaście minut. Drugą bardzo ważną zasadą, jest odpowiednie smażenie, aby nie nasiąkały tłuszczem. W czasie wspólnej degustacji miano najsmaczniejszych uzyskały różyczki karnawałowe dekorowane dżemem wiśniowym, wykonanym w okresie jesiennym przez uczestników. Zadaniem drugiej grupy było wykonanie pączków oraz oponek. Podobnie skorzystano ze starego wypróbowanego przepisu, który pozwolił na uzyskanie bardzo sprężystych i aromatycznych wyrobów, dzięki zastosowanym w nich dodatków pochodzenia naturalnego. Wspólną degustacje połączono z pokazem prezentacji multimedialnej pt. „Tradycje i zwyczaje tłustego czwartku”.
Fot. 1 Uczestnicy podczas wykonywania ciasta na faworki i różyczki
Fot. 2,3,4 Prezentacja wykonanych przysmaków karnawałowych
Tekst – Krzysztof Syrek
Zdjęcia – Kamila Łopata