
10 lutego, dzięki życzliwości pracowników hotelu Heron w Siennej, uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu mieli okazję poznać kulisy pięciogwiazdkowej gastronomii. Pośrednicy pracy Młodzieżowego Biura Pracy w Nowym Sączu, poprzez organizację wizyty studyjnej, pokazali przyszłym kucharzom standardy obowiązujące w ekskluzywnych restauracjach.
Po przybyciu na miejsce przedstawicielka Firmy, Pani Anna Jajeśnica zapoznała uczestników z historią hotelu. Młodzież miała możliwość obejrzenia komfortowych wyposażonych pokoi i apartamentów oraz strefy SPA. Podkreślono prestiżowy charakter oraz wyjątkowe położenie tuż nad brzegiem Jeziora Rożnowskiego. Kluczowym punktem wizyty było zwiedzanie części gastronomicznej hotelu, prowadzonej przez szefa kuchni, Pana Krzysztofa Małochę. To właśnie on stworzył i odpowiada za funkcjonowanie trzech restauracji, znajdujących się w hotelu Heron, tj. „Marina”, „Sienna104” i „Botanika”. Kulinarny wizjoner oprowadził młodzież po zapleczu, przedstawiając najważniejsze strefy kuchni - od magazynów i chłodni, przez sekcje przygotowawcze, aż po stanowiska wydawcze. Dzięki możliwości obserwowania pracy profesjonalistów młodzież miała okazję zobaczyć nowoczesne techniki wykorzystywane w gastronomi, poznać tajniki pracy zespołu oraz zasady organizacji pracy przy każdym stanowisku. To dzięki tym ludziom powstają wykwintne dania, które zachwycają smakiem i estetyką podania. Pan Krzysztof oprowadził również uczestników po strefie restauracyjnej, przybliżając im zasady funkcjonowania tego miejsca. Młodzi ludzie mieli okazję zobaczyć także elegancko przygotowane stoły do serwisu, gdzie każdy element świadczył o estetyce i dbałości o detale. Wizyta studyjna była nie tylko okazją do poznania funkcjonowania luksusowego obiektu, ale również inspiracją do dalszego rozwoju w branży gastronomicznej i hotelarskiej. Zdobytą wiedzę i doświadczenie przyszli kucharze będą mogli wykorzystać w swojej karierze zawodowej.
Fot. 1 Uczestnicy wizyty studyjnej z szefem kuchni, Panem Krzysztofem Małochą
Fot. 2 Zaplecze kuchenne
Fot. 3 Przyszli kucharze na jednej z trzech hotelowych restauracji
Tekst i zdjęcia – Małgorzata Opiło