flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i troski o planetę należy szukać sposobów na ograniczenie marnowania żywności. Niestety jest to globalny problem, który wpływa na środowisko, dlatego ważne jest edukowanie w kwestii odpowiedzialnego zarządzania żywnością.

W celu zwiększenia świadomości młodzieży w lanckorońskim Ośrodku zorganizowano warsztaty kulinarne pt. „Nie marnuj żywności”. Głównym celem spotkania było przedstawienie praktycznych sposobów na wykorzystanie resztek z poprzednich posiłków. Uczestnicy pod okiem instruktora przygotowali między innymi zapiekankę ziemniaczaną i makaronową, ziemniaczane kotlety oraz kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Wykorzystali także pulpę owocowo-warzywną, która została po wyciskaniu soku i upiekli ciasteczka. Młodzież dowiedziała się, jak planować posiłki i zakupy oraz przechowywać żywność, by nic się nie marnowało. Warsztaty były doskonałą okazją, aby zdobyć praktyczną wiedzę i umiejętności, które pomogą zmniejszyć ilość odpadów w kuchni. Młodzi kucharze przekonali się, że zrównoważone podejście oraz ekologiczne nawyki mogą przynieść wiele korzyści.

 

Fot. 2

 

Fot. 3

Fot. 1, 2, 3 Uczestnicy podczas warsztatów

 

Fot. 4

 

Fot. 5

Fot. 4, 5 Prezentacja wykonanych potraw

Tekst – Kamila Łopata
Zdjęcia – Kamila Łopata, Lucyna Brózda

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.