
Dnia 5 lipca w Andrychowie zakończyło się szkolenie zawodowe p.n. „Kelner, barman, barista”, zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Krakowie.
Szkolenie adresowane było do młodzieży Hufca Pracy w Wadowicach oraz Hufca Pracy w Kętach, zainteresowanej zdobyciem dodatkowych kwalifikacji zawodowych. Zajęcia szkoleniowe poprzedziły rozmowy rekrutacyjne uczestników z doradcą zawodowym oraz pośrednikiem pracy. W pierwszym etapie szkolenia w ramach modułu kelnera, uczestnicy poznali profesjonalny sprzęt do serwowania potraw i napojów oraz rodzaje i przygotowanie stołowego nakrycia podstawowego oraz specjalnego. Zdobyli również wiedzę z zakresu metod oraz technik przyjęcia i obsługi gości w restauracji. Bardzo ciekawym i inspirującym doświadczeniem był dla młodzieży moduł baristy, w ramach którego uczestnicy poznali różne gatunki i odmiany kawy oraz podstawowe metody jej przyrządzania. Młodzież pod nadzorem prowadzących ćwiczyła przygotowanie espresso oraz kaw mlecznych - cappuccino, cafe latte i cafe latte machiato, a także kawy deserowej, po wiedeńsku, czy po turecku. Młodzi ludzie z dużym zainteresowaniem przyswajali również tajniki zdobienia kawy – latte art i samodzielnie dekorowali kawy metodą free pouring. W ostatniej części szkolenia uczestnicy zgłębiali techniki sztuki barmańskiej. Poznali zasady miksologii, tworzenia koktajli z użyciem likierów, koktajli warstwowych, owocowych oraz widowiskowych. Z dużym zaangażowaniem zdobywali również umiejętności z zakresu sztuki prezentacji oraz podawania napojów. Udział w szkoleniu był dla młodych ludzi cennym doświadczeniem zawodowym. Uzyskane przez nich kwalifikacje i umiejętności będą ich atutem podczas poszukiwania zatrudnienia po ukończeniu szkoły.
Fot. 1, 2 Młodzież podczas przyrządzania kawy
Fot. 3 Uczestnicy dekorują kawę metodą free pouring
Fot. 4,5 Wytwory pracy uczestników
Fot. 6 Uczestnicy po otrzymaniu zaświadczeń ukończenia szkolenia
Tekst i zdjęcia – Maria Ćwiertnia