flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Tłusty czwartek to jedno z najsłodszych świąt w kalendarzu. W nowohuckiej jednostce obchodzony jest w sposób wyjątkowy. Wydarzenie pozwala na delektowanie się tradycyjnymi wypiekami, ale również jest okazją do pokazania umiejętności praktykantów uczących się zawodzie piekarz i cukiernik u pracodawcy.

 W tym szczególnym dniu należy delektować się pysznymi słodkościami. Jednak, żeby było to możliwe, potrzebne jest przygotowanie ich przez piekarzy i cukierników. Uczestnicy nowohuckiej jednostki, kształcący się w zawodzie piekarz i cukiernik w Spółdzielni Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, pod okiem doświadczonych cukierników, sami włączyli się w proces produkcji pączków. Dla młodych adeptów sztuki piekarskiej i cukierniczej była to doskonała okazja do zaprezentowania swoich umiejętności.

– Przygotowanie pączków to nie tylko przepis, ale cała sztuka. Każdy szczegół ma znaczenie, od składników, przez czas wyrastania ciasta, aż po smażenie – podsumował Krzysztof, jeden z uczestników uczących się w zawodzie cukiernik.

Tłusty czwartek w nowohuckiej jednostce to dzień pełen smaku, ale także żywa lekcja rzemiosła piekarniczego i cukierniczego. Ważne jest kultywowanie tradycji i docenianie pracy, która stoi za każdym, słodkim przysmakiem.

 Fot. 2 Uczestnicy w trakcie przygotowania pączków

Fot. 3 Uczestnicy w trakcie przygotowania pączków

 Fot. 1-3 Uczestnicy w trakcie przygotowania pączków

 

Tekst i zdjęcia – Łukasz Wątor

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.