
Tłusty czwartek to jedno z najsłodszych świąt w kalendarzu. W nowohuckiej jednostce obchodzony jest w sposób wyjątkowy. Wydarzenie pozwala na delektowanie się tradycyjnymi wypiekami, ale również jest okazją do pokazania umiejętności praktykantów uczących się zawodzie piekarz i cukiernik u pracodawcy.
W tym szczególnym dniu należy delektować się pysznymi słodkościami. Jednak, żeby było to możliwe, potrzebne jest przygotowanie ich przez piekarzy i cukierników. Uczestnicy nowohuckiej jednostki, kształcący się w zawodzie piekarz i cukiernik w Spółdzielni Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej, pod okiem doświadczonych cukierników, sami włączyli się w proces produkcji pączków. Dla młodych adeptów sztuki piekarskiej i cukierniczej była to doskonała okazja do zaprezentowania swoich umiejętności.
– Przygotowanie pączków to nie tylko przepis, ale cała sztuka. Każdy szczegół ma znaczenie, od składników, przez czas wyrastania ciasta, aż po smażenie – podsumował Krzysztof, jeden z uczestników uczących się w zawodzie cukiernik.
Tłusty czwartek w nowohuckiej jednostce to dzień pełen smaku, ale także żywa lekcja rzemiosła piekarniczego i cukierniczego. Ważne jest kultywowanie tradycji i docenianie pracy, która stoi za każdym, słodkim przysmakiem.
Fot. 1-3 Uczestnicy w trakcie przygotowania pączków
Tekst i zdjęcia – Łukasz Wątor