
Dnia 29 października w Hufcu Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej odbyły się warsztaty kulinarne. Zajęcia miały na celu naukę zarządzania budżetem oraz planowanie zdrowego i niedrogiego jadłospisu.
Uczestnicy spotkali się w siedzibie hufca, gdzie podczas zajęć zapoznali się z piramidą żywienia oraz zasadami właściwego gospodarowania finansami. Następnie sporządzili listę zakupów, potrzebnych do przygotowania posiłku. Młodzież ustaliła, że wykonają zdrową, jesienną zupę dyniową. Młodzi ludzie udali się do sklepu, aby tam w ramach posiadanego budżetu, pod okiem wychowawcy dokonać zakupu niezbędnych produktów. Uczestnicy podzielili się zadaniami, co wpłynęło na sprawną organizację pracy. Efektem działań kulinarnych była smaczna, pożywna i zdrowa zupa. Wspólna degustacja przygotowanej potrawy była okazją do poznawania nowych smaków. Młodzi ludzie dzięki zajęciom warsztatowym przekonali się, że oszczędne gospodarowanie finansami nie ogranicza możliwości domowego menu.
Fot. 1,2 Młodzież podczas warsztatów
Fot. 3 Efekty pracy uczestników
Tekst – Katarzyna Łukasik
Zdjęcia – Damian Liro