
W dniu 15 lipca w Młodzieżowym Centrum Kariery w Limanowej odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni japońskiej, zorganizowane przez doradcę zawodowego dla uczestników limanowskiego Hufca Pracy. Warsztaty poprowadził Pan Radosław Kłapacz- właściciel firmy Chef Service z Ropicy Polskiej
Szkolenie rozpoczęło się od przekazania uczestnikom wiedzy na temat tradycji i zwyczajów kuchni japońskiej, historii sushi oraz przedstawienia rodzajów tej potrawy. Kolejnym etapem była nauka prawidłowego gotowania i doprawiania ryżu. Przedstawiono metody i techniki szybkiego przygotowywania dodatków, takich jak ryby, owoce morza oraz warzywa w ten sposób, by zachowały wszystkie pożądane walory smakowe, a tworzone z nich dania były smaczne i estetyczne. Następnie Pan Radosław omawiając dokładnie każdy ruch, uczył młodzież, jak poprawnie robić i zwijać maki, futomaki, uramaki, hosomaki, temaki oraz nigiri. Na zakończenie każdy uczestnik miał za zadanie stworzyć własny wyjątkowy zestaw sushi.
Podsumowaniem tego wydarzenia była degustacja przygotowanych potraw i wręczenie certyfikatów ukończenia warsztatów wszystkim uczestnikom. Tego typu spotkanie to nie tylko nauka i ćwiczenia, ale również możliwość rozwoju i odkrywania swoich pasji przy nastroju świetnej zabawy. Wszyscy uczestnicy byli bardzo zadowoleni z udziału i zgodnie stwierdzili, że dzięki wiedzy, którą zdobyli, już w najbliższym czasie będą mogli zaimponować rodzinie i znajomym samodzielnie przygotowanym, smacznym zestawem sushi. Warsztaty zrealizowano w ramach przedsięwzięć z zakresu pośrednictwa i poradnictwa zawodowego.
Fot. 1 Uczestniczka warsztatu wykonująca swoją potrawę
Fot. 2 Sushi wykonane przez uczestnika warsztatów
Fot. 3 Wspólna degustacja
Tekst i zdjęcia – Edyta Olszewska