
17 października Młodzieżowe Centrum Kariery w Jabłonce, w ramach tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery, zorganizowało warsztaty pod tytułem „Rozwiń pasję gotowania! Warsztaty kuchni włoskiej: pizza” dla uczestników Centrum Kształceniai Wychowania w Szczawnicy - Jabłonce (filia Jabłonka).
Młodzież miała wyjątkową okazję wziąć udział w zajęciach, podczas których nie tylko poznawali tajniki przygotowywania włoskiej pizzy, ale także rozwijali swoje umiejętności kulinarne. Warsztaty poprowadziła Pani Magdalena Tabak pracująca w Bistro Szary Wilk – doświadczona pasjonatka kuchni, która z entuzjazmem dzieliła się swoimi umiejętnościami oraz wiedzą. Podczas zajęć młodzież miała możliwość samodzielnego przygotowania własnej pizzy, pozwoliło to na rozwijanie umiejętności kulinarnych, ale także zwiększyło ich kompetencje w obszarze gastronomii. Tworzenie własnej pizzy, stało się doskonałą okazją do ćwiczenia kreatywności, precyzji i pracy w zespole – kompetencji, które są niezwykle ważne na współczesnym rynku pracy. Pani Magdalena Tabak, oprócz przekazania technicznych wskazówek kulinarnych, podzieliła się także swoją osobistą historią. Opowiedziała, jak pasja do gotowania i odwaga w poszerzaniu swoich umiejętności doprowadziły ją do miejsca,
w którym obecnie się znajduje. Zainspirowała młodzież do rozwijania swoich zainteresowań
i podjęcia wyzwania jakim jest realizacja własnych marzeń, podkreślając, że sukces zawodowy często wynika z połączenia pasji i odwagi.
Warsztaty nie tylko wzbogaciły młodzież o nowe umiejętności kulinarne, ale również rozwinęły ich kompetencje miękkie, takie jak: współpraca i komunikacja. Spotkanie z Panią Magdaleną Tabak było dla młodych ludzi okazją do zrozumienia, że pasja i ciężka praca mogą stanowić fundament przyszłych sukcesów zawodowych. Zwieńczeniem warsztatów była wspólna degustacja, podczas której uczestnicy z dumą prezentowali swoje wypieki, dzielili się wrażeniami i cieszyli się efektami swojej pracy.
Fot. 1 -5 Uczestnicy podczas warsztatów
Fot. 6 Zdjęcie grupowe uczestników z prowadzącą Panią Magdaleną Tabak
Tekst i zdjęcia – Karolina Stechura