
W dzisiejszych czasach rozwijanie nowych umiejętności jest kluczem do osobistego i zawodowego rozwoju. Sięganie po dodatkowe kompetencje to również doskonały sposób na budowanie poczucia własnej wartości, pewności siebie oraz odwagi w podejmowaniu życiowych wyzwań.
23 maja młodzież z dąbrowskiego Hufca Pracy wzięła udział w smakowitych i pełnych kreatywności warsztatach kulinarnych z kuchni włoskiej, których tematem przewodnim było jedno z najbardziej lubianych dań na świecie – pizza. Zajęcia rozpoczęły się od krótkiej prelekcji właściciela restauracji „Per Tutti”, Pana Tomasza Skrzelowskiego, który opowiedział młodym ludziom jak przebiegał jego rozwój zawodowy i co zadecydowało o tym, że obecnie jest właścicielem doskonale prosperującej restauracji. Następnie uczestnicy poznali historię i tajniki przygotowywania włoskiej pizzy, od wyrabiania ciasta, przez wybór składników, aż po techniki pieczenia. Pod okiem doświadczonego kucharza uczestnicy nie tylko zdobyli teoretyczną wiedzę, ale również mieli okazję do praktycznego sprawdzenia się w kuchni. Efektem ich pracy była własnoręcznie przygotowana pizza, którą z dumą mogli skonsumować.
– Każda osoba otrzymała swój kawałek ciasta i zestaw składników, z których mogła stworzyć pizzę według własnego pomysłu. Niektórzy postawili na klasykę – pizzę margheritę lub capricciosę – inni zaś puścili wodze fantazji i stworzyli prawdziwe kulinarne dzieła sztuki, jak pizza z ananasem, rukolą i miodowym sosem, czy wersja wegańska z tofu i warzywami grillowanymi – dzieliła się wrażeniami Aleksandra, uczestniczka hufca.
Wspólne gotowanie sprzyjało integracji – uczestnicy dzielili się pomysłami, wzajemnie sobie pomagali i komentowali swoje wybory kulinarne z uśmiechem na twarzy. Po upieczeniu pizz wszyscy zasiedli do wspólnego stołu, by skosztować włoskiego specjału. Nie zabrakło komplementów i gromkich braw za najciekawsze kompozycje.
– Dzięki udziałowi w warsztatach zrozumieliśmy, że nauka każdej nowej umiejętności jest inwestycją w przyszłość, otwierającą przed nami nowe perspektywy – podsumowała zajęcia Izabela.
Fot.1–2 Warsztaty z kuchni włoskiej
Fot.3 Degustacja własnoręcznie przygotowanej pizzy
Tekst – Katarzyna Łukasik
Zdjęcia – Monika Rygulska-Wąż