
Od dnia 29 listopada młodzież z krakowskich Hufców Pracy odbywa staże zawodowe w greckich restauracjach i salonach fryzjerskich, w ramach projektu „Europejskie praktyki szansą na sukces zawodowy” Erasmus +.
W restauracjach, takich jak SOFIS HOUSE, AKRON, KATUNI i MARATHOS dziesięciu stażystów uczy się przygotowań dań z grilla, z ryb i owoców morza, z mięs i produktów myśliwskich. Młodzi ludzie wykonują potrawy regionalne – souvlaki, musake, sałatkę grecką, poznają zasady diety śródziemnomorskiej. Fryzjerzy odbywają praktyki w salonach: FETICHE ,THEODORA HAIR STYLIST, MR PAPILLON, ELEGANCE, BEST4YOU. Poznają tam czynności związane z różnymi technikami wzmacniania włosów, ich rozjaśniania i odbarwiania, tworzenia artystycznych fryzur, strzyżenia męskiego i damskiego, przedłużenia i zaplatania włosów. Zarówno kucharze, jak i fryzjerki na swoich praktykach uczą się nie tylko umiejętności zawodowych, ale także poprawiają komunikację w języku angielskim z wykorzystaniem języka branżowego, przyswajają pracę w międzynarodowych grupach, przełamują stereotypy narodowościowe, nawiązują nowe przyjaźnie. Pobyt w Salonikach to nie tylko staże zawodowe, ale również poznanie miasta, greckiej kultury i zwyczajów. Gospodarze, czyli A.SINANIS IKE IPODOMI starają się, by młodzi ludzie każdego dnia zobaczyli coś ciekawego i interesującego.
Fot. 1,2,3,4,5 Staże fryzjerskie
Fot. 6,7,8 Staże kucharzy
Fot. 9,10 Zwiedzanie miasta
Fot. 11,12 W drodze na Olimp
Tekst – Agnieszka Jędrzejek
Zdjęcia – uczestnicy stażów