
W dniu 7 września odbyło się szkolenie „Practised Barista” dla grupy absolwentów Hufca Pracy w Krakowie (os. Szkolne). Zajęcia zostały zorganizowane w ramach działającego w jednostce Klubu Absolwenta, a kurs prowadziło Europejskie Centrum Gastronomii.
Absolwenci w zawodzie kucharz z zaangażowaniem podjęli się nauki nowych umiejętności. Uczestnicy poznali etapy produkcji kawy, zasady pracy z ekspresem ciśnieniowym, młynkiem żarnowym oraz zasadę przyrządzenia perfekcyjnego espresso.
Zgłębili również tajniki jak poprawnie spienić mleko oraz jak przyrządzać różnego rodzaju napoje kawowe. Dodatkowo nauczyli się podstawowych technik latte art, czyli tworzenie tła do rysunków.
Każdy z uczestników otrzymała prestiżowy certyfikat Practiced Barista wydany przez Europejskie Centrum Gastronomii. Zdobyta wiedza połączona z certyfikatem będzie dużym atutem na rynku pracy.
Fot. 1, 2 Absolwenci podczas szkolenia.
Fot. 3 Grupowe zdjęcie
Tekst, zdjęcia – Agnieszka Jędrzejek